Kopje Zwam is gestart zomer 2015 vanuit een collectief van 4 personen, namelijk Bart Vanderveken, Wouter Stevens, Quentin Verstraete en Martijn De Coster. Momenteel werken we onder de vorm van een feitelijke vereniging, maar we werken volop aan een gepaste structuur voor Kopje Zwam.

Een lekker product kweken op afval. Dat is de kern van wat Kopje Zwam doet. We recupereren koffiegruis bij enkele Brugse horecazaken en bierbostel bij een lokale brouwer. Op dit substraat kweken we oesterzwammen. Na de oogst van de oesterzwammen hergebruiken we het substraat als compost. Op die manier kweken we op zeer duurzame wijze een zeer lekker eindproduct.

Naast het zelf kweken en verkopen van oesterzwammen, bieden we ook twee mogelijkheden aan voor de doe-het-zelver die thuis aan de slag wil met zijn eigen koffiegruis.


 

Wie is Kopjezwam?

Wat doet kopjezwam?

Producten!

Bij Kopjezwam bieden we tal van producten aan waarbij je zelf aan de slag kunt. Deze producten zijn ontwikkeld door Kopjezwam waardoor het voor de leek gemakkelijk is om zelf zwammen te kweken.

Verse zwammen!

Kopjezwam kweekt oesterzwammen, enoki en shiitake. Alle zwammen worden gekweekt in emmers, dit doen we omdat je emmers kan hergebruiken en we zo minder afval genereren.

Korte keten!

Om grote transporten bij voedsel te ontmoedigen zullen onze oesterzwammen enkel verkocht worden aan lokale handelaars en markten.

Leegstand!

Om een energiearm product op de markt te kunnen brengen, kiezen wij ervoor om in leegstaande gebouwen teeltruimtes te installeren.